Medicul infecționist, Lilia Baba: „Numai împreună, ca într-o mare familie, am reușit să învățăm, să diagnosticăm, să tratăm virusul COVID-19”

Lilia Baba, medicul infecționist, șefa secției nr. 7 de la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” este unul din lucrătorii medicali din prima linie din țara noastră de la începutul pandemiei. Este medicul de vocație, care și-a dorit dintotdeauna să îmbrățișeze această meserie nobilă, acumulând o experiență de peste 25 de ani în domeniu.

Pandemia a făcut-o să studieze continuu noua boală, să-și instruiască colegii, să reprofileze secția și să împărtășească experiența cu alte instituții medicale.

„Nu a fost ușor, ne dăm cu toții bine seama. Numai împreună, ca într-o mare familie, am reușit să învățăm, să diagnosticăm, să tratăm. Am parte de un colectiv special și colegi minunați, alături de care am reușit să facem față fluxului de bolnavi. Mă bucur că pe parcursul ultimilor ani am reușit să conving o bună parte din colegi să rămână să muncească acasă. Și mă mândresc mult cu faptul că la „Toma Ciorbă” tradiția de a plasa în centru pacientul și nevoie lui rămâne actuală ca și mulți ani în urmă”.

Medicina este o vocație care presupune mult efort. Viața unui medic nu este una ușoară. Lilia Baba este medicul care se străduiește să-și facă meseria la cele mai înalte standarde, deseori făcând sacrificii personale mari dar, ca pentru orice medic, zâmbetul unui pacient mulțumit este inegalabil şi merită tot efortul depus.

Un proiect foto realizat de OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate” cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021.

Foto credit: OMS/Schimbător Studio

Ultimele Știri