În Republica Moldova va fi instituit un Registru de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID–19

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat instituirea Registrului de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID–19. Conform documentului, urmează a fi elaborat un sistem informațional automatizat, care va conține informații despre pacienții imunizați și vaccinurile administrate, programarea pentru vaccinare și eliberarea certificatelor de vaccinare.

Prin proiectul de hotărâre, aprobat de Guvern, Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19” (SIA RVC–19), va fi inclus în Registrul medical. Registrul va fi înregistrat drept proprietate a statului, se va afla în posesia Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale și va fi deținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

La datele din Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 vor avea acces reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, CNAM, prestatorii de servicii medicale, subdiviziunilor de sănătate ale autorităților administrației publice locale și centrale, ai Instituției publice Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitate Cibernetică, ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„Urmează să fie reglementat Certificatul de vaccinare împotriva COVID–19 și posibilitatea de eliberare al acestuia din instituie Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19” (SIA RVC–19)”, se menționează în Nota informativă a proiectului.

Datele oficiale arată că până în prezent, în Republica Moldova au fost vaccinate, în total, 139.505 de persoane, dintre care 15.000 au primit a doua doză de vaccin. Ultimele Știri