Săptămâna Europeană a Imunizării este marcată în școlile din țară

„Vaccinurile ne apropie”. Este sloganul Săptămânii Europene a Imunizării, marcată în perioada 26 aprilie – 2 mai. Scopul campaniei este conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite. Pentru a crește încrederea și solidaritatea oamenilor față de vaccinarea împotriva COVID-19, în școlile din țară se desfășoară campania de informare privind importanța imunizării. 


Cu ocazia marcării Săptămânii Europene a Imunizării 2021, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, împreună cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF Moldova au inițiat campania de informare privind importanța imunizării, destinată elevilor care învață în instituțiile de învățământ general din întreaga țară.

Informarea elevilor de către diriginții de clasă despre importanța vaccinării (la lecțiile de Dirigenție/Ora clasei) și organizarea concursului de pictură și desen au avut loc concomitent, pe perioada Săptămânii Europene a Imunizării.

„Această inițiativă este binevenită, deoarece avem posibilitatea să informăm corect elevii noștri despre ce este imunizarea și cum funcționează vaccinurile destinate să prevină bolile care pot fi eliminate. Copiii sunt curioși, mai ales că acum suntem și în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19 și le putem vorbi despre vaccin din experiența proprie. Vaccinurile ne apropie – este mesajul pe care îl transmite anul acesta tuturor copiilor, părinților și colegilor noștri, profesori.”, a transmis Iulia Dobzeu, dirigintă la clasa a VII-a și profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Prometeu” din satul Grozești, raionul Nisporeni.

Drept suport informațional pentru organizarea lecțiilor sunt utilizate materialele de comunicare dezvoltate în cadrul campaniei naționale de informare „Vaccinează-ți copiii! Protejează-ți viitorul!”. Scopul acestor lecții fiind informarea corectă a elevilor, conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite.

„Cu elevii din clasa a IV-a am reușit să discutăm despre vaccinuri. Așa cum ei sunt mai mici, am încercat să le explic într-un limbaj simplu despre cum acționează un vaccin și necesitatea acestuia pentru viața și sănătatea noastră. Le-am oferit și exemple, cum ar fi faptul că vaccinurile sunt sigure, iar atunci când sunt administrate, se simt doar ca o înțepătură de țânțar. Copiii sunt viitorul nostru și ei trebuie să fie informați despre acest subiect important, alături de părinții acestora.”, a povestit învățătoarea Rodica Merlan.

În cadrul lecțiilor, elevii au aflat despre procesul de imunizare și utilitatea vaccinurilor, ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin, componența unui vaccin, precum și despre calitatea și proveniența vaccinurilor utilizate în Republica Moldova. Săptămâna Europeană a Imunizării 2021 aduce în prim-plan mesajul – „Vaccinurile ne apropie”.

„Îndemn toți colegii mei și adulții ca să se vaccineze, iar în această perioadă de pandemie să respecte măsurile de protecție, așa cum și noi le respectăm atunci când venim la școală.”, a spus Ionuț Suciu, elev în clasa a VII-a.

În același timp, concursul de pictură pune la încercare imaginația copiilor, care au trebuit să ilustreze beneficiile procesului de imunizare.  Acesta se desfășoară în perioada 26 aprilie – 14 mai 2021. În urma concursului, vor fi alese trei cele mai reușite lucrări din fiecare raion, care vor fi expuse în cadrul unei expoziției la Chișinău, la 1 iunie 2021. Pentru fiecare desen expus, copiii vor fi premiați.

„Este necesar să ne vaccinăm, dar și să cunoaștem informația adevărată despre vaccinuri. La lecțiile de dirigenție, dar și biologie, profesorii ne-au explicat detaliat cum are loc procesul de imunizare și cum vaccinurile pot preveni boli precum rubeola, rujeola și altele.”, a afirmat Estera Ciobanu, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teoretic „Prometeu”.

În Republica Moldova, procesul de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează în conformitate cu recomandările OMS, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, procesul de imunizare fiind coordonat și supravegheat de către Comitetul  de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, pe lângă MSMPS.

De la începutul campaniei de imunizare în țară s-au vaccinat peste 120 mii de oameni, preponderent, angajații din sistemul de sănătate, educație, forțelor de ordine, etc.

De mai bine de 200 de ani vaccinurile ne protejează împotriva bolilor care amenință viețile și ne împiedică dezvoltarea. Cu ajutorul acestora putem progresa astăzi fără povara unor boli precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți. Anual, imunizarea previne în jur de 2-3 milioane de decese.

 

Ultimele Știri