Vaccinarea salvează vieți! A fost inițiată vaccinarea persoanelor cu vârsta 60+

Infectarea lucrătorilor medicali cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75 la sută în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare în țara noastră. Astfel, dacă până la demararea procesului, cazurile confirmate în rândul lucrătorilor din sănătate constituiau 12% din numărul total de îmbolnăviri, în ultimele șase săptămâni, coeficientul a scăzut la doar 3%. 

Astfel, dintre cei imunizați până acum, 60 la sută sunt lucrători  medicali, 30% – angajați și beneficiari ai centrelor de plasament temporar și de lungă durată, iar 24% – angajați din sistemul educației. Mai mulți profesori și educatori spun că au așteptat cu nerăbdare să se vaccineze împotriva virusului nemilos. 

Tudor Pozneac a deschis încrezător ușa cabinetului de vaccinare din Cimișlia. Directorul-adjunct al Școlii Profesionale din localitate spune a așteptat această zi încă de la depistarea primului caz de COVID-19 în Republica Moldova. Dascălul de 67 de ani afirmă că virusul l-a ținut departe de colegi, elevi, rude și viața activă pe care o avea înainte de pandemie. 

„Vaccinarea împotriva COVID-19 este singura noastră salvare. Este singurul pas, care ne duce spre normalitate, este cel mai mare bine pe care ni-l putem face nouă, dar și celor din jur. Am decis să mă vaccinez pentru a mă proteja de infectare, de formele grave de boală și de spitalizare”, declară Tudor Pozneac.  

Învățătoarea liceului „Mihai Eminescu” din Cimișlia, Sofia Dvorniciuc, spune că doar atunci când cel puțin  70-80 la sută din populația republicii va fi imunizată, vom fi siguri că sănătatea noastră nu este în pericol. 

„Am decis să mă vaccinez deoarece am o familie mare, am 3 copii și 6 nepoței care vreau să fie în siguranță. Toată familia noastră s-a infectat treptat cu acest virus nemilos. De la sfârșitul lunii septembrie și până la finele lunii noiembrie, am trecut printr-o perioadă foarte complicată și dureroasă, iar un membru al familiei a decedat. Chiar dacă m-am vaccinat, voi continua să respect cu strictețe recomandările epidemiologilor”, menționează Sofia Dvorniciuc. 

Iar profesorul Savelie Pomujac consideră că „este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că lupta  cu virusul COVID-19 nu este doar a medicilor, dar este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Mai multe țări care își vaccinează intens populația împotriva coronavirusului revin, cu pași mici, dar siguri, la normalitate. Acest lucru ni-l dorim și noi”, afirmă dl Pomujac. 

Asistenta medicală, Galina Izmana, precizează că „toți oamenii vaccinați sunt introduși într-un registrul electronic. Punctul de vaccinare din cadrul centrului de Sănătate din Cimișlia a fost amenajat conform tuturor standardelor”. 

Galina Izmana a fost printre primele persoane din Cimișlia care s-a imunizat. „Mi-am administrat vaccinul pentru că țin la sănătatea mea și pentru că vreau să mă simt în siguranță. Am obosit să-mi fie frică să merg la magazin, la farmacie, să mă apropii de oameni  sau să ies în parc la plimbare”, punctează asistenta medicală.  

Și mai multe cadre didactice din Capitală au încredere în vaccinurile validate de Organizația Mondială a Sănătății, care potrivit lor, reprezintă cea mai eficientă soluție împotriva pandemiei. 

Profesoara de limba franceză a liceului „Mihai Eminescu” din Chișinău, Iulia Atanasov a menționat: „Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra epidemiilor, o descoperire care de-a lungul timpului, a reuşit să salveze milioane de vieți. Cred cu tărie că acest vaccin este singura noastră șansă de a reveni la normalitate”.

Până acum, aproximativ 80.000 de oameni din țara noastră au fost imunizați împotriva COVID-19. 

Foto credit: MSMPS

Ultimele Știri