Asistenta medicală Viorica Purice: „Am suferit enorm din cauza stigmei asociată cu COVID-19, m-a întristat atitudinea negativă a oamenilor”

Viorica Purice este una dintre primele asistente medicale din Moldova care s-a îmbolnăvit de COVID-19 și care s-a ciocnit pentru prima dată în viața ei de fenomenul stigmatizării din cauza bolii. Anul trecut, exact în ziua de 7 aprilie, se afla în tratament la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Nu purta halatul alb și ea era cea pe rol de a răspunde la întrebările colegilor săi.

De Ziua Mondială a Sănătății, poartă cu mândrie halatul alb. A dedicat peste 30 de ani Spitalului Clinic Municipal de copii nr. 1 din Chișinău, devenind asistentă medicală superioară în secția reanimare și terapie intensivă. Din copilărie a fost fascinată de imaginea surorii medicale din satul natal, de seringile de sticlă, de mirosul de curat de la punctul medical. A absolvit în 1988 Colegiul de medicină din Cahul, iar în 2006 - Facultatea de management sanitar al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Este energia și motorul colectivului, dar și acea femeie plină de răbdare, de compasiune și de respect față de pacienți și colegii săi. „Am suferit enorm din cauza stigmei asociată cu COVID-19, m-a întristat atitudinea negativă a oamenilor. Am vorbit deschis despre această problemă, împreună cu fiica mea Andreia, în speranța să ne audă cât mai multă lume, care să manifeste empatie, bunătate, solidaritate. Pandemia ne-a schimbat viața și a schimbat soarta multora dintre noi... Sunt convinsă că doar cu eforturi comune vom putea învinge pandemia”.

Un proiect foto realizat de OMS Moldova și Uniunea Europeană în cadrul Programului „Solidari pentru sănătate” cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății 2021.

Foto credit: OMS/Schimbător Studio

Ultimele Știri