Ziua Mondială a Sănătății: „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”

„Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”. Este genericul Zilei Mondiale a Sănătății, marcată anual pe 7 aprilie. Mesajul vine în contextul pandemiei COVID-19,  care a afectat întreg globul, impactul acesteia fiind resimțit îndeosebi de către comunitățile vulnerabile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă aplicarea principalelor politici sociale ce pot contribui la o lume mai sănătoasă și mai echitabilă. 

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă toate țările să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, precum reducerea poverii plăților de buzunar pentru serviciile de sănătate, asigurarea accesului și accesibilității financiare la asistența medicală pentru toți; îmbunătățirea protecției sociale pentru reducerea inechității veniturilor și garantarea unui venit de bază; creșterea investițiilor în locuințe de calitate și la prețuri accesibile și asigurarea securității și prosperării comunităților locale.  

Printre măsurile recomandate de OMS se regăsește și acordarea suportului activ persoanelor în obținerea unei munci decente în condiții sănătoase și reducerea  șomajului, dar și creșterea nivelului de participare civică, reducerea criminalității și crearea legăturilor sociale.  Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consolidarea sistemelor educaționale, a cunoștințelor și abilităților pe tot parcursul vieții – nivelul de cunoștințe în sănătate (alfabetizarea) crește capacitatea oamenilor de a-și controla viața. 

„De ce unii oameni au simțit mai acut efectele COVID-19?”, se întreabă dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. „Răspunsul este unul simplu: aceștia s-au pomenit într-o situație nefavorabilă în ceea ce privește locul de muncă, locul de trai, comunitatea, accesul la asistență socială și medicală. E momentul să restabilim dreptatea: reconstruind societatea după pandemie, tindem nu doar să supraviețuim, ci și să prosperăm”.

Iar Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova a declarat că „inechitățile în sănătate au existat și până la apariția COVID-19, însă pandemia a scos și mai tare în evidență aceste probleme. Acestea însă pot fi și prevenite - guvernele și comunitățile trebuie să conlucreze pentru a asigura tuturor oamenilor condiții de viață și de muncă pentru a fi sănătoși și prosperi.”

Potrivit statisticilor, la nivel global, femeile reprezintă 70% din forța de muncă din domeniul sănătății și asistenței sociale, iar probabilitatea ca acestea să fie lucrătorii medicali din prima linie este mai mare. Datele recente din Germania, Italia și Spania arată că cazurile confirmate de COVID-19 în rândul acestora sunt de 2-3 ori mai mari decât cele observate în rândul colegilor bărbați.

Informații cu privire la drepturile și serviciile de care poate beneficia populația Republicii Moldova, pot fi vizualizate aici: www.msmps.gov.md; cnam.md.

Ultimele Știri