Buletin informativ al MSMPS nr. 28

 

 
e-newsletter   |   nr. 28 noiembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Stare de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Republica Moldova revine la starea de urgență în sănătate publică, la nivel național. Decizia a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, în urma creşterii cazurilor de coronavirus. Măsura este valabilă pentru perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

COVID-19: Ajutoare pentru combaterea pandemiei

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Alte 100 de concentratoare de oxigen vor fi distribuite instituțiilor medicale din țară, pentru tratarea pacienților aflați în stare medie și gravă. Acestea au fost achiziționate din sursele Fondului Global, prin intermediul Unității de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătății (UCIMP).

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Alte 93 de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal, în cantitate de 93 de mii de doze, din lotul de 100 de mii de doze achiziționate din Federația Rusă, a ajuns în Republica Moldova. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că imunizarea este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și evitarea complicațiilor provocate de gripă.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicul de familie, Lidia Golubaș: „E mult mai simplu să te protejezi, decât să te tratezi de COVID-19, deseori, virusul lasă sechele pe viață”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Pandemia a influențat și modalitatea consultațiilor medicale. Pentru ca centrele de sănătate din localitățile țării să nu se transforme în focare de infecție, medicii de familie consultă bolnavii cu COVID-19 prin telefon. În prezent, în tratament la domiciliu cu forme ușoare de COVID-19 se află aproximativ 5000 de persoane, iar peste 28 de mii sunt sub supraveghere.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Echipamente esențiale pentru pacienții COVID-19: UE și OMS au livrat concentratoare de oxigen în Republica Moldova

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Oxigenoterapia este extrem de importantă în tratamentul pacienților cu insuficiență respiratorie cauzată de COVID-19. La Spitalul Raional Orhei au ajuns 6 din cele 356 de concentratoare de oxigen, donate de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății. Datorită acestei donații, spitalul de la Orhei are capacități mai mari în tratamentul bolnavilor și poate interveni mai rapid și mai eficient pentru a trata și a salva viețile omenești.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Amenzi sau arest contravențional pentru ultragierea lucrătorilor medicali

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Violența asupra medicilor și a lucrătorilor medicali va fi sancționată. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de modificare și completare a Codului penal și Codului contravențional.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Purtarea măștii în spațiile deschise, obligatorie în Chișinău

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul mun. Chișinău. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Aceste restricții au fost aprobate de Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău pe 20 noiembrie 2020.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Ion Șalaru: „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Peste 5200 de moldoveni mor anual din cauza fumatului. Un sfert din populația țării este dependentă de acest viciu. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul Zilei naționale de renunțare la fumat. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că dependența de nicotină poate avea consecințe grave asupra sănătății și că abia după 10 ani de la ultima țigară, riscul de a dezvolta cancer pulmonar devine similar cu cel al unui nefumător. Mai multe despre riscurile fumatului aflăm de la vicedirectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

„Uniți împotriva violenței!” este sloganul campaniei „16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen”, lansată în Republica Moldova de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), cu suportul financiar al Suediei. În semn de solidaritate cu victimele care trec printr-o astfel de experienţă, mai multe clădiri publice din țară au fost iluminate în oranj.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser  
 

Ultimele Știri