Buletin informativ al MSMPS nr. 27

 

 
e-newsletter   |   nr. 27 noiembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, marcată în Republica Moldova

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Nu administra niciodată antibiotice fără recomandarea medicului! Este mesajul autorităţilor din sănătate în contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, marcată în ţara noastră. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că anual, 700.000 de oameni din întreaga lume mor din cauza complicaţiilor provocate de bacterii rezistente la preparatele antimicrobiene. Povara pe care o reprezintă aceste infecţii pentru sistemul de sănătate este comparabilă cu cea provocată de gripă, tuberculoză și HIV/SIDA la un loc.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Cum putem preveni apariția rezistenței la antibiotice?

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Utilizarea irațională a antibioticelor pentru tratarea unor boli, atât la oameni, cât şi la animale, a determinat apariţia şi răspândirea rezistenţei la antimicrobiene. Fenomenul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în țara noastră, dar și pe întreg globul pământesc. În Republica Moldova, antibioticele constituie aproximativ 10% din numărul total de medicamente întrebuințate de moldoveni. Potrivit primului studiu naţional de prevalență a infecțiilor asociate asistenței medicale și consumului antimicrobienelor în spitalele din Republica Moldova, realizat în 2018, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 42,7 % dintre pacienţi sunt trataţi cu antibiotice. Despre riscurile rezistenței la antibiotice și modalitățile de combatere a acestui fenomen aflăm din interviul cu doctorul în științe medicale, Luminița Guțu.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Donații pentru combaterea pandemiei

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

210 pulsoximetre și 330.000 de mănuși au fost repartizate în toate spitalele, mai multe maternități și alte instituții medicale din țară. Donația vine din partea Uniunii Europene și OMS în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate” de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicamente compensate pentru pacienții cu bronșită acută

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Pacienții cu bronșită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Aceste preparate vor fi compensate în proporție de 100% pentru copiii, iar în cazul adulţilor scutirea este de 70%. Decizia a fost luată în urma creşterii numărului de pacienți cu infecții respiratorii acute care se tratează la domiciliu și evoluției situației epidemiologice din ţara noastră.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Fotograful Alex Iordache: „Am gândit proiectul „Prinși în Ungher” pentru a sensibiliza oamenii față de condițiile în care lucrează și trăiesc luptătorii medicali din prima linie”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Extenuați de muncă, cu urme pe fețe, lăsate de măștile de protecție pe care le poartă în permanență, și prinși într-un ungher. Așa i-a surprins obiectivul fotografului Alex Iordache, pe mai mulți medici, după o tură de lucru cu pacienții infectați cu coronavirus. Lucrările pot fi admirate în mediul online, dar și în parcul Dendrarium din Chișinău. Mai multe detalii despre acest proiect fotografic aflați din interviul cu fotograful Alex Iordache.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Alte 100.000 de teste pentru depistarea SARS-CoV-2 au fost procurate și livrate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Alte 100.000 de teste pentru depistarea SARS-COV-2 au fost procurate și livrate Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”. La fel, au fost achiziționate consumabile, reagenți și dispozitive pentru asigurarea diagnosticului de laborator, inclusiv 4 automobile pentru transportarea testelor de la laboratoarele Agenției.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Crește numărul familiilor ce vor putea primi ajutor social și ajutor în perioada rece

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

4.150 de familii defavorizate vor fi încadrate suplimentar în Programul de ajutor social, după ce pragul eligibilității la calculare a scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy) în programul de stabilire și plată a ajutorului social a fost majorat cu 2,82 puncte. Prevederea se va pune în aplicare începând cu 1 ianuarie 2021, când acest scor va fi de 91,28 puncte, comparativ cu 88,46 puncte în prezent.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

75 de ani ai Universității de Medicină marcați prin 75 de km

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

A marcat cei 75 de ani de la fondarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” prin parcurgerea a 75 de km. Este exemplul demn de urmat al medicului rezident Iurie Noroc, care a atins acest rezultat în 7 ore și 40 de minute. Astfel, tânărul de 26 de ani a încercat, prin propriul exemplu, să promoveze imaginea instituției de învățământ, dar și să inspire mai mulți oameni să practice sportul și modul sănătos de viață.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser  
 

Ultimele Știri