Buletin informativ al MSMPS nr. 26

 

 
e-newsletter   |   nr. 26 noiembrie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Echipamente de protecţie pentru instituţiile rezidenţiale şi medicale din ţară

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Şase instituţii rezidenţiale din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament de protecţie, soluţii dezinfectante, măşti cu ecran transparent, dar şi monitoare ce conţin video informativ pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19. Ajutoarele vor ajunge la centrele din Bălţi, Bădiceni, Brânzeni, Cocieri, Hânceşti şi Orhei. Tot săptămâna trecută, spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” a primit o nouă donație de dispozitive medicale, necesare în lupta cu pandemia.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Suport pentru perioada rece a anului

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Familiile beneficiare de ajutor social vor primi suport pentru perioada rece a anului. Este vorba despre un ajutor lunar de 500 de lei, oferit pentru lunile noiembrie 2020 – martie 2021. Cererile pot fi depuse şi de familiile sau persoanele care beneficiază de compensații la căldură din partea autorităților locale.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Organizația Mondială a Sănătății a donat Republicii Moldova un lot de insuline

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Insuline pentru instituțiile de asistență medicală primară și spitalicească. Donaţia vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății. Lotul include insuline de acțiune rapidă și de lungă durată și preparatul Glucagon, care vin să ajute miile de pacienți cu diabet din Republica Moldova. În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate 120.493 de persoane cu diabet, dintre care 17.835 cu diabet de tip 1 și 2 care necesită terapie cu insulină.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Valentina Stolnic, asistenta medicală din Strășeni, a contribuit la tratarea a peste 400 de pacienţi infectaţi cu COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Zâmbetul ei larg și sincer a reușit să readucă speranța multor pacienți bolnavi de COVID-19 care ajungeau la Spitalul Raional Strășeni. De 30 de ani, Valentina Stolnic activează în calitate de asistentă medicală. Își îndeplinește munca cu dedicație și dăruire, pentru că este convinsă că nu doar medicamentele, dar și cuvintele și atitudinea pot contribui la vindecarea pacienților.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

COVID-19: Acţiuni de informare a populaţiei

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Fiecare persoană, care a revenit în Republica Moldova, este informată la trecerea frontierei despre măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat cu suportul Biroul OMS din Republica Moldova pliante informative, care sunt distribuite tuturor celor care intră în ţară. Acestea conțin informații esențiale privind măsurile de protecție ce trebuie respectate de fiecare persoană, la cine să apeleze când apar primele simptome de boală, numerele de telefoane și paginile web unde pot afla informații actualizate despre COVID-19, precum și lista țărilor care fac parte din Zona Roșie.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Copiii cu sindromul Down nu sunt diferiți, ei sunt speciali

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Marusica este cel mai minunat copil din lume. Așa o descriu Ala și Vitalie Burlaca din Chișinău pe fetița lor de 4 ani. După 15 ani de încercări și așteptări, Marusica a adus soarele în casa și viața celor doi soți. Copila cu sindromul Down își face zilnic părinții să vadă lumea cu alți ochi și îi învață să fie mai buni și înțelegători cu cei din jur. Un singur cromozom în plus strecurat în bagajul lor genetic îi face pe copiii cu sindromul Down nu diferiți, dar speciali. Dragostea este lecția pe care copiii cu sindromul Down o predau lumii fără să aștepte nimic în schimb.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

USMF „Nicolae Testemițanu” a marcat 75 de ani de activitate

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În cei 75 de ani de activitate, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a pregătit peste 44.000 de medici şi farmacişti, dintre care peste 7.000 activează în instituții medicale din străinătate. Cele peste 7 decenii de profesionalism, dedicaţie şi excelenţă au fost marcate printr-un eveniment solemn.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser  
 

Ultimele Știri