Buletin informativ al MSMPS nr. 11

 

 
e-newsletter   |   nr. 11 iunie 2020
 
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale
 
 

Buletin informativ al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

 
 

Lupta cu COVID-19: ajutoare în spiritul solidarității mondiale

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Mii de litri de dezinfectant, sute de mii de măști de protecție, viziere, reagenți și consumabile de laborator. Ajutoarele au fost donate țării noastre de Polonia, Malta, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare și Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, mai multe femei cu dizabilități și victime ale violenței domestice de pe ambele maluri ale Nistrului au primit produse alimentare și de igienă oferite de UN Women Moldova.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Aleea medicilor din Chișinău

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Zeci de picturi dedicate eroilor în halate albe sunt expuse pe strada pietonală din Chișinău. Iniţiativa are menirea de a încuraja angajații din sistemul medical implicaţi în lupta cu pandemia. Până în toamnă, zona se va numi Aleea medicilor. Trecătorii pot lăsa mesaje de mulţumire şi susţinere pentru eroii din prima linie.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Indemnizații pentru lucrătorii medicali

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

320 de lucrători medicali, care s-au infectat cu noul coronavirus la locul de muncă, vor primi indemnizații unice de 16 mii de lei. Decizia a fost aprobată de Guvern, iar banii, 5,6 milioane lei, vor fi alocați din Fondul de Intervenție.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Preotul Ion Șcurea: „Virusul mi-a afectat nemilos plămânii – arătau ca o sticlă albă”

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Două săptămâni și jumătate a respirat doar cu ajutorul aparatelor de ventilație artificială. Preotul Ion Șcurea din satul Giurgiulești, Cahul, a luptat la propriu pentru fiecare gură de oxigen. Aliați în bătălia cu coronavirusul i-au fost medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, acolo unde este internat.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Starea de urgenţă în sănătate publică – prelungită până pe 15 iulie

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Toate activitățile economice, cu excepția taberelor de odihnă și a cluburilor de noapte, sunt reluate din 1 iulie. Decizia a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Conform hotărârii, până pe 15 iulie sunt interzise adunările în locuri publice, în grupuri mai mari de trei persoane şi aflarea pe terenuri de joacă sau terenuri sportive. În plus, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani pot părăsi casa doar la necesităţi urgente.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Peste 800 de copii s-au îmbolnăvit de coronavirus

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Febră, dificultăți de respirație, tuse seacă și oboseală. Sunt simptomele care ar trebui să-i atenționeze pe părinți că micuții lor au contractat noul coronavirus. Până acum, circa 820 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit de COVID-19. Micii pacienți sunt tratați în Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii din Chișinău.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Specialiştii din spatele statisticilor despre COVID-19

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Sunt tineri, profesioniști, optimiști și entuziaști. Sunt echipa națională care, de la începutul pandemiei, lucrează aproape non-stop la colectarea și analiza datelor epidemiologice din Republica Moldova. Sunt echipa de medici epidemiologi care pe lângă cifre, statistici, trenduri, rate, procente, proporții, au învățat că pandemia unește oamenii și specialiștii, că răspunsul țării la urgențe în sănătate publică depinde de implicarea lor directă. Acuratețea datelor epidemiologice din Republica Moldova a fost recent apreciate de profesioniștii din cadrul rețelelor europene de epidemiologie și OMS. În acest număr al Buletinului Informativ vă propunem să-i cunoaştem mai bine pe Alina Druc, Dumitru Capmari, Alexei Ceban, Alexandru Dascalov, Veaceslav Guțu, Roman Corețchi, Elena Gurghiş şi Dorina Pogreban.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

În perioada pandemiei, propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țară noastră. Victimele violenței domestice au fost nevoite să fie mai mult în preajma celor care le abuzează. Potrivit datelor oficiale, în primele cinci luni ale anului, oamenii legii au fost sesizați în 5157 de cazuri de violență domestică. Aproximativ 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice. Specialiștii spun că de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Medicii şi asistentele medicale de la Spitalul Republican „Timofei Moşneaga” poartă ie cu mândrie

 
  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale  
 

Au înlocuit, pentru câteva clipe, halatele albe şi costumele medicale cu straie populare. Așa a fost sărbătorită ziua de 24 iunie – Ziua Internațională a Iei, de către medicii şi asistentele medicale de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”. Pentru a-și arăta susținerea față de colegii implicați în lupta cu COVID-19, au făcut o poză, aranjându-se în formă de inimă.

 
 
Află mai mult >>  
 
 

Buletinul informativ a fost elaborat în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Uniunii Europene.

Conținutul și opiniile exprimate în buletinul informativ țin de responsabilitatea autorilor și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și nu reflectă în mod necesar viziunea și politicile OMS, SDC sau cele ale Uniunii Europene.

  Vezi în browser  
 

Ultimele Știri