Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până la 15 aprilie

Starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă.

CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie. Din această zi  se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția celor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă nu este admisă activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică. La moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, pentru examinarea posibilității de a reveni la regimul online în instiuțiile de învățământ.

Hotărârea nr. 45 din 15 februarie 2021

Ultimele Știri