• Ultimele știri
  • Statistica
  • Buletin Informativ
  • Contacte
  • Ultimele știri
  • Statistica
  • Buletin Informativ
  • Contacte

Informații pentru părinți

COVID-19 ne-a adus aminte tuturor cât de prețioasă este sănătatea noastră și a celor dragi. Ai grijă de tine și familia ta, informează-te despre evoluția pandemiei COVID-19 în Republica Moldova.

  • Întrebări & răspunsuri
  • Materiale informaționale
  • Există ceva ce nu ar trebui să fac?
    Următoarele măsuri NU SUNT eficiente împotriva COVID-2019 și pot fi dăunătoare: •Fumatul •Utilizarea remediilor tradiționale din plante •Purtarea a mai multor măști •Auto-medicația, cum ar fi tratamentul cu antibiotice În orice caz, dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală specializată din timp pentru a reduce riscul de a dezvolta o infecție mai severă și asigurați-vă că informați lucrătorii medicali despre istoricul de călătorie recent.
    Este sigur să primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?
    Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a obține virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.
    Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
    Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului). Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.
    Pot să mă îmbolnăvesc de COVID-19 de la animalul meu de companie?
    Nu. Nu există dovezi că animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii au fost infectate sau ar putea răspândi virusul care provoacă COVID-19.
    Care este perioada de incubație pentru COVID-19?
    „Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.
    Cum să pui, să folosești, să scoți și să arunci o mască?
    1. Țineți minte, o mască trebuie folosită numai de către angajații din sistemul de sănătate, de îngrijitorii persoanelor bolnave și de persoanele cu simptome respiratorii, cum ar fi febra și tusea. 2. Înainte de a atinge masca, spală-te pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. 3. Luați masca și inspectați-o dacă nu există picături de lichid sau găuri. 4. Găsiți partea superioară (unde este banda metalică). 5. Asigurați-vă că partea corespunzătoare a măștii este orientată spre exterior (partea colorată). 6. Puneți masca pe față. Prindeți banda metalică sau marginea rigidă a măștii, astfel încât să se modeleze la forma nasului. 7. Trageți partea inferioară a măștii, astfel încât să vă acopere gura și bărbia. 8. După utilizare, scoateți masca; îndepărtați buclele elastice din spatele urechilor, păstrând masca departe de față și haine, pentru a evita atingerea suprafețelor potențial contaminate ale măștii. 9. Aruncați masca în coșul cu capac imediat după utilizare. 10. Efectuați igiena mâinilor după atingerea sau aruncarea măștii – spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
    Ar trebui să port mască pentru a mă proteja?
    Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii medicali și pentru persoanele care au grijă de cineva (acasă sau într-o instituție medicală). OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale pentru a evita irosirea inutilă a resurselor prețioase și utilizarea greșită a măștilor (consultați Sfaturi privind utilizarea măștilor). Utilizați o mască numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), ați suspectat infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu infecție suspectă de COVID-19. O infecție suspectată de COVID-19 este legată de călătorii în zonele în care au fost raportate cazuri sau de contact strâns cu cineva care a călătorit în aceste zone și s-a îmbolnăvit. Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă spălați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului și să mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănută. Consultați măsurile de protecție pentru mai multe informații.
    COVID-19 este aceiași infecția ca SARS?
    Nu. Virusul care provoacă COVID-19 și cel care cauzează Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) sunt înrudite genetic între ele, dar sunt diferite. SARS are o letalitate mai mare, dar este mult mai puțin infecțios decât COVID-19. Din 2003 nu au existat focare de SARS nicăieri în lume.
    Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?
    Deocamdată nu. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu evoluția bolii gravă trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se tratează datorită tratamentului simptomatic. Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19. Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi și pe ceilalți împotriva COVID-19 sunt să vă spălați frecvent mâinile, să vă acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului și să mențineți distanța de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau strănut. (Vezi Ce pot face pentru a mă proteja și pentru a preveni răspândirea bolii?).
    Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?
    Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor medicului pentru a trata o infecție bacteriană.
    Vezi mai mult

  • Vezi mai mult



  • Emisiunea OMS - Știință în 5: fazele clinice ale vaccinului

    Emisiunea OMS - Știință în 5: COVID-19 și studiile serologice

    Emisiunea OMS - Știință în 5: Aprobarea Vaccinurilor

    Emisiunea OMS - Știință în 5: Demontarea miturilor despre vaccin

    Lista OMS de utilizare în situații de urgență

    Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19

    Vezi mai mult



Cele mai veridice informații și știri despre COVID-19
  • Ultimele informații oficiale
  • Contacte
  • Statistica

www.covidinfo.md a fost elaborat de Grupul Național de Comunicare și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății și Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19.

viber""